tiistai 11. helmikuuta 2014

Käsityöläisten oluet Alkossa: Laitilan Kievari Agricola

Taustaa: Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan historiaan liittyy mätäneviä kaloja ja munanporaamo. Luitte aivan oikein, koska alunperin neljä laitilalaista kaveria perustivat kalajalosteiden vientiyrityksen Keski-Eurooppaan, kun yksi kaveruksista huomasi hollantilaisen kalan olevan pirun huonoa siellä vaihto-oppilaana asuessaan. Fisutta Oy perustettiin vuonna 1995, mutta toiminta loppui Saksassa ensimmäisellä markkinointimatkalla ajettuun kolariin, minkä takia kalat pääsivät mätänemään. Myöhemmin keväällä yrityksen suunta muutettiin juomateollisuuteen ja tilat löytyivät Fazerin vanhasta munanporaamosta, jossa valmistettiin ennen Mignon-suklaamunia. Panimo valmisti aluksi ainoastaan wanhan ajan limonadeja, mutta vuonna 1997 kuvioihin tulivat myös Oiva-siiderit, jotka osoittautuivat menestykseksi.

Vuonna 2001 valmistuivat uudet modernit tuotantotilat, missä kaikki sähköenergia tuotetaan tuulivoimalla. Samalla aloitettiin myös oluen ja lonkeron valmistus. Ekologisuus on muutenkin tärkeä asia Laitilan panimolle, koska oluesta syntyvä mäskikin syötetään maatilojen lehmille ja lampaille. Kukko-olut on varmasti Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan tunnetuin tuotemerkki, joka on ollut näkyvästi esillä eräässä suomalaisessa tosi-tv-ohjelmassakin. Kukkojen tölkitys alkoi edesmenneen ruotsalaisen liikekumppani Munkbo Bryggerin tiloissa vuonna 2002. Laitilan Wirvoitusjuomatehdas on noussut määrätietoisella liiketoiminnallaan ja rohkeilla laajennuksillaan Suomen neljänneksi suurimmaksi panimoksi. Tänä päivänä suomalaisomistuksessa olevista panimoista vain Olvi on tuotantomäärältään mitattuna Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan edellä.

Agricola postimerkkikansiossa.
Jotkut irvileuat voivat väittää, ettei isolta panimolta voi tulla maukasta olutta, mutta Laitilan Wirvoitusjuomatehdas on mielestäni osoittanut väitteen vääräksi. Panimon 15-vuotisjuhlaolueksi valmistunut Laitilan Kievari Imperiaali valittiin Suomen parhaaksi olueksi 2013 - täysin ansaitusti, jos minulta kysytään. Tähän käsityöläiskampanjaan panimolta valmistui Laitilan Kievari Agricola, joka on kunnianosoitus suomen kirjakielen isälle ja uskonpuhdistajalle. Michael Acricola sikaili aikoinaan oppi-isänsä Martin Lutherin bileissä Saksassa, jossa hän sai maistaa Lutherin vaimon Katharina von Boran panemaa olutta. Suomalaisia olutpitoja Agricola on kuvaillut sanoin: "Juotin ukon vacka, siellä juopui ucko ja acka." Laitilan Kievari Agricola on vahva belgityylinen pintahiivaolut, joka maistuisi varmasti itse mestarillekkin...


Arvio: Tuoksu on taattua belgiä, jossa hiivaisuus, tumma hedelmäisyys ja toffeinen maltaisuus on päällimmäisenä. Pientä mausteisuuttakin erottuu, mutta alkoholi peittyy kokonaan jykevän maltaisuuden alle. Suuntuntuma on varsin täyteläinen, pehmeän hiilihappoinen ja hieman sokerinen, kuten vahvan belgin kuuluukin. Maussa on samat elementit kuin tuoksussa - toffeinen maltaisuus, tumma hedelmäisyys ja belgihiivaisuus. Maku on tuoksuun nähden jopa hieman odotettua kuivempi. Jälkimaussa ei ole juurikaan katkeruutta, mutta hieman yrttisyyttä löytyy. Alkoholi pysyy maussakin hyvin piilossa, mutta hieman metallisuutta erottuu. Ehdottomasti kuitenkin positiivinen yllätys Laitilalta !

PISTEET: 15/20 p

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti