keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Olutarvio: Founders Breakfast Stout

Taustaa: Michiganin osavaltiossa sijaitseva Grand Rapids on ollut itselleni aiemmin tuttu vain lätkäkaupunkina. Siellä pelaa Detroit Red Wingsin farmijoukkue, jonka kautta moni pelaaja on raivannut tiensä taalaliigaan. Red Wings tunnetaan organisaationa, joka ei päästä edes ykkösvarauksiaan helpolla, vaan heidän on kuljettava kivikkoinen tie taalaliigaan farmin kautta. Grand Rapidista tulee myös arvostettu Foundersin panimo, joka sekin on kulkenut kivikkoisen tien päästyään nykyiseen maineeseensa. Vielä muutama vuosi sitten näistä herkuista ei voinut kuin haaveilla Suomessa, mutta tuotantokapasiteetin nousun myötä oluet ovat löytäneet hyvin tiensä tännekkin. Foundersista voidaankin puhua nykyään melko suurena pienpanimona. Alkon vakiovalikoimasta löytyy tällä hetkellä Founders Imperial Stout ja Centennial IPA, joiden lisäksi monesta maitokaupasta löytyy myös maistuva All Day IPA.

Jos Suomessa eletään holhousyhteiskunnassa, niin Ruotsissakaan asiat eivät välttämättä ole paremmin. Breakfast Stoutin etiketissä aamukulhoaan lusikoiva lapsi oli liikaa ruotsalaisviranomaisille ja olut vedettiin pois Systembolagetin hyllyiltä keväällä 2010. Ruotsissa viini- tai olutpullon etiketissä ei saa esiintyä alle 25-vuotiaita ihmisiä. Mielenkiintoista - mitenköhän tuokin sitten määritellään?

Founders Breakfast Stout on tyyliltään Imperial Stout, jonka valmistukseen on käytetty kaurahiutaleita, suklaata sekä Sumatran ja Konan kahvia. Ratebeerin sijoitus on tällä hetkellä 49. eli olut on kevyesti 50 parhaan joukossa maailmassa.


Arvio: Tuoksu on lempeän paahteinen, joka antaa reilusti tilaa suklaalle ja lakritsalle. Siitä löytyy myös kauraista happamuutta ja maitosokerisuutta. Lämmetessään myös trooppinen hedelmäisyys nostaa päätään. Suuntuntuma on kuohkean pehmeä, täyteläinen ja jännällä tapaa hieman kirpeä, vaikka hiilihappoisuus on maltillista. Maussa on erittäin tasapainoisesti kahvista paahteisuutta ja suklaista maltaisuutta. Liika makeus on onnistuttu välttämään ja maun loppupuoli kääntyy jopa kuivaksi tuhkaisuudellaan, joka sopii tähän hyvin. Hedelmäisyyskin on hienosti esillä ja yrttinen katkeruus vahvistaa kuivaa vaikutelmaa jälkimaussa. Herkullisen suklainen Stout, joka ei välttämättä ole täyteläisin tyylissään, mutta tasapainoinen kokonaisuus.

PISTEET: 17/20 p

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti