keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Käsityöläisten oluet Alkossa: Stadin Double Oat Malt Stout

Taustaa: Stadin Panimo eli tuttavallisemmin StaPa on alunperin Sörnäisten Kalasatamaan 1990-luvun loppupuolella perustettu mikropanimo. Nykyään panimon tilat ovat Helsingin Suvilahdessa, jonne se muutti alkusyksystä 2013. Panimon historiaan on mahtunut ylä- ja alamäkiä. Ensimmäiset markkinoille tulleet oluet olivat sahteja, nimeltään Stadin Kundi ja Stadin Friidu. Markkinapaikkana toimi St. Urho`s Pubin Sahtipäivät vuonna 2000. Aluksi panimon tuotanto keskittyi lähes kokonaan ravintolamyyntiin. 

Huhtikuussa 2007 panimo ilmoitti yllättäen jäävänsä telakalle, koska liiketoiminta oli tappiollista. Omistajasuhteet laitettiin uusiksi ja uusi tuleminen koettiin Timo Konttisen johdolla jo seuraavana vuonna 2008. Stadin Panimo on valmistanut tähän päivään mennessä yli 400 erilaista olutta ja säälihän toiminnan lopettaminen olisi ollut koko Suomen olutkulttuurille. Kulttuurista puheenollen, panimon oli vaikea saada aluksi  tuotantotiloja Suvilahdesta. koska sitä pidetään kulttuurillisena alueena. Konttinen  jatkoi kuitenkin tilojen etsimistä menestyksekkäästi todeten oluenvalmistuksen olevan juurikin kulttuuria.

Uuden tulemisen myötä panimo ilmoitti aloittavansa pohjahiivatyyppisten lageroluiden valmistuksen ja pullotuksen, joka ei kylmätilojen puuttuessa ollut aiemmin mahdollista. Tuotanto on kuitenkin pysynyt monipuolisena ja panimo on valmistanut monia suomalaisittain erikoisempiakin oluttyylejä menestyksekkäästi. Stadin panimo on edelleen tuotantomäärältään Suomen pienimpiä panimoja, vaikka lievää kasvua viime vuosina on ollutkin. Tuotantomäärä oli viime vuonna noin 50 000 litran luokkaa.

Stadin Panimo on ehdottamasti yksi omista suosikkipanimoistani Suomessa, jolta harvemmin huonoa olutta on tullut vastaan. Panimon tuotteissa on mielestäni oma tunnistettava "talon maku," joka tulee luultavasti valmistusprosessista, jossa käytetään vain aromihumalakäpyjä. Ne kuumavierrehumaloidaan hopback-astiassa ennen primäärikäymistä. Älkää kysykö enempää, koska en tiedä oluenvalmistuksesta paljoakaan, mutta näin panimon kotisivuilla lukee. Tulipa harvinaisen pitkä pohjustus. Toivottavasti joku jaksoi lukea, mutta nyt asiaan eli Stadin Double Oat Meal Stoutiin, joka kuuluu Alkon käsityöläisolutkampajaan. Olueen on käytetty ohra- ja kauramallasta. Kauramaltaan käyttö antaa yleensä pehmeyttä ja kuohkeutta olueen.Arvio: Ensimmäisellä lyhyellä nuuhkaisulla tuoksussa on päällimäisenä aavistuksen palanut paahteisuus - pidempään nuuhkaisemalla sen alta paljastuu myös lakritsaisia ja tumman suklaisia aromeja. Mainiossa tuoksussa on myös sitrushedelmäisiä sävyjä ja havuisuuttakin. Suuntuntuma on hyvin pehmeä, matalahiilihappoinen ja kuohkea, kuten kauramaltaan käytöstä johtuen voidaan olettaa. Maussa on kahvista paahteisuutta, kuivaa hiilimäistä maltaisuutta, mutta myös reilusti hedelmäisyyttä ja suolaista lakritsaa. Jälkimaussa on yllättävän voimakas katkeruus, joka tuntuu pitkään. Ei maultaan niin pehmeä, vaan melko ronskisti paahteinen ja katkera aamupalastoutti. Vaikka paahteisuus on lähes palanutta, olut pysyy nautittavana. Tykkäsin todella paljon !

PISTEET: 16/20 p

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti