torstai 18. heinäkuuta 2013

Olutarvio: Green Flash West Coast IPA

Taustaa: San Diegossa sijaitsee runsaasti merkittäviä ja arvostettuja pienpanimoita ja kaupunki onkin olutharrastajille lähes pyhiinvaelluskohde. San diegolaisia panimoita ovat esimerkiksi AleSmith, Ballast Point, Lost Abbey, Stone, Port Brewing sekä Green Flash. Äkkiseltään laskettuna kahdeksan näiden panimoiden olutta keikkuu olutharrastajille suunnatun Ratebeer-sivuston top-50-listalla. Green Flashin panimo on perustettu San Diegoon vuonna 2002 kahden entisen pubinomistajan Mike ja Lisa Hinkleyn toimesta. Panimon nimi vihreä välähdys tarkoittaa sitä väläyksenomaista pientä hetkeä, kun auringon säteet leikkaavat horisontin merellä. Wikipedia auttaa tässä asiassa enemmän tiedonjanoisia. Minulla on nyt vain jano...

Olut on tyyliltään India Pale Ale, jonka nämä amerikkalaiset veijarit osaavat valmistaa parhaiten maailmassa ja monet USA:n länsirannikon panimot ovat tunnettuja nimenomaan tästä tyylilajista. India Pale Alet suositellaan juotaviksi mahdollisimman tuoreena, ettei voimakkaat humalan aromit haihtuisi ilmaan. Alkon toiminta on aiheuttanut pientä jupinaa harrastajien keskuudessa, koska ensimmäinen erä vakiovalikoimaan tullutta kamaa ei ollut tuoretta, vaan yli vuoden vanhaa. Ihan tuoreena näitä herkkuja ei tietenkään pääse maistamaan kuin paikan päällä. Itse olen maistanut sekä uutta että vanhaa erää, enkä huomannut merkittävää makueroa niiden välillä. 

Olutarvio: Karamellisen maltainen ja viljainen tuoksu kätkee sisälleen reiluhkosti trooppista hedelmää; ainakin persikkaa ja papaijaa. Tuoksusta löytyy myös aavistus pihkaista havuisuutta. Makeahko ja melko tuoreen tuntuinen tuoksu. Maussa erottuu aluksi karamellinen maltaisuus, jonka jälkeen sitruksinen happamuus ottaa makunystyrät haltuunsa. Viimeisenä astuu kehiin pihkainen havuisuus, joka maistuu pitkään. Suuntuntuma on kermaisen pehmeä ja matalahiilihappoinen. Makean puoleinen IPA, mutta runsas katkeruus jättää lopulta kuivan maun suuhun. Tyyliltään lähellä tupla-ipaa ja tämän tyylisiä oluita saisi olla enemmänkin monopolin valikoimissa.

                                                                                    PISTEET: 16/20 p


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti