keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Rinnakkaisvertailu: To Øl Primal Pils vs To Øl Hop Love Pils

Taustaa: Tanska on omissa ja varmasti muidenkin harrastajien papereissa yksi mielenkiintoisimmista olutmaista, josta tulee jatkuvasti jotain uutta ja innovatiivista. Kun Tanskassa tilaa kaksi olutta baaritiskillä, niin maagiset sanat ovat to øl. Myyjä voi tosin kaataa tilauksella myös To Øl nimisen panimon olutta. Koska panimon nimi suorastaan kehottaa ottamaan kaksi olutta, niin otin heiltä rinnakkaismaisteluun kaksi pils-tyyppistä olutta. 

To Ølin perustamiseen liittyy vahvasti arvostettu tanskalaispanimo Mikkeller, jonka toinen perustajajäsen Mikkel Borg Bjerksø tutustui kahteen kaverukseen toimiessaan heidän opettajanaan koulussa. Kiinnostus olutkulttuuriin oli kolmikon yhteinen mielenkiinnon aihe. Heidän mielestään makuun ja laatuun ei panostettu, koska pinttyneet valmistustavat hallitsivat tanskalaista olutkulttuuria. Tobias Emil Jensen ja Tore Gynther alkoivat valmistaa olutta opettajansa Mikkelin kanssa vapaa-ajallaan koulun keittiössä ja monesti siihen vierähtivät yötkin. Loppu onkin pelkkää historiaa. Mikkeller sai alkunsa vuonna 2005 ja To Øl vuonna 2010.

To Øl valmistaa Mikkellerin tavoin oluensa "siellä sun täällä", koska se on heidän mielestään paras tapa valmistaa erilaisia, korkealaatuisia ja heidän näköisiään oluita. Heille on myös tärkeää tutustua uusiin alalla työskenteleviin ihmisiin ja vaihtaa heidän kanssaan näkemyksiä. Arviot:

To Øl Primal Pils

Primal Pils on väriltään kullankeltainen. Tuoksu jää melko vaisuksi, mutta savuisuus on selkeästi esillä ja se voimistuu lämmetessään. Siinä on myös karamellista maltaisuutta ja trooppista hedelmäisyyttä, mutta savuisuus antaa jotenkin tunkkaisen vaikutelman tähän. Suuntuntuma on maltaisen pehmeä, täyteläinen ja matalahiilihappoinen. Maussa on makeaa karamellista maltaisuutta, trooppista hedelmäisyyttä ja savuisuutta. Loppupuraisu on kevyen sitruksinen.


PISTEET: 14/20 p

To Øl Hop Love Pils

Hop Love Pils on hieman punertavankeltainen ja samea. Tuoksu on voimakkaampi kuin Primal Pilsissä ja siinä on kukkaisuutta, hunajaa, pihkaisuutta ja havuja. Suuntuntuma on maitokauppavahvuiseksi todella pehmeä ja maltillisen hiilihappoinen, viemättä kuitenkaan raikkautta pois. Maku on hunajaisen maltainen, pihkaisen havuinen ja greippisen hedelmäinen. Jälkimaussa on raikkaan greippinen ja pihkaisen havuinen loppupuraisu, joka kestää melko pitkään.

PISTEET: 16/20 p

Yhteenveto:

Samalla reissulla bongattu mustakurkku-uikkupariskunta.
Erilaisia oluita, mutta Hop Love Pils on todella onnistunut kesän janonsammuttaja, joka vie sydämen raikkaudellaan ja pehmeydellään. Siinä on jenkkityylistä katkerohumalointia, joka tukee brittityylinen aromaattinen kukkaisuus. Primal Pils on hieman makeampi ja vähemmän katkerohumaloidumpi. Se jää kuitenkin makumaailmaltaan hieman vaisuksi. Mallasrunko on mielestäni molemmissa hyvää tasoa. Hop Love Pilsissä pehmeyden antaa todennäköisesti kauran käyttö. Primal Pilsissä on käytetty savumallasta, joka antaa kovin tunkkaisen vaikutelman tämän tyyppiseen olueen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti