torstai 2. huhtikuuta 2015

Rinnakkaisvertailu: Saimaan Brewer`s Special Belgian Wheat vs Hoegaarden

Taustaa: Saimaan Juomatehtaan historian takana on hiljattain vaikeaan sairauteen menehtynyt mikkeliläinen yrittäjä ja kunnallispoliitikko Pertti Oksa. Lämpimät osanottoni hänen omaisilleen. Oksa aloitti oluenpanon Mikkelissä, ravintolapanimo Naapurissa vuonna 1995, opiskeltuaan sitä ennen oluenvalmistusta Tammelan Mustialan pienpanimokoulussa. EU-jäsenyys mahdollisti tuolloin panimotoiminnan ravintolan yhteydessä ja Oksa siirtyi alalle pyöritettyään vuoden verran topless-baareja parisuhteenkin uhalla. Laitteet olivat aluksi keittokapasiteetiltaan ainoastaan 200 litraa.

Vuonna 2002 otettiin ensiaskeleet kohti nykyistä panimoa, kun Oksa hankki omistukseensa lappeenrantalaisen Saimaan Panimon, keittokapasiteetin kasvaessa jo 3000 litraan. Siinä sivussa Oksa oli perustamassa myös Panimoravintola Bruuveria Helsingin Kamppiin 2006, jonne myös siirtyivät Naapurin vanhat panovehkeet. Vuonna 2011 panimo sai nykyisen nimensä Saimaan Juomatehdas. Viimeistään siinä vaiheessa oluet alkoivat löytää myös kauppojen hyllyille, kun samalla solmittiin jakelu- ja myyntiyhteistyösopimus Hartwa-Traden kanssa. 

Oluet alkoi maistua kansalle ja pannut porista siihen malliin, että 135 000 litran tuotanto vuonna 2010 oli enää paperia 400 000 litran rinnalla, joka saavutettiin 2012. Eihän siinä sitten muu auttanut, kun etsiä uudet ja isommat tuotantotilat, jotka löytyivät Oksan kotikaupungista Mikkelistä. Uuteen tehtaaseen tuli myös tölkki- ja pullolinjat ja tuotanto laajeni luonnonmukaisista raaka-aineista valmistettuihin siidereihin ja lonkeroihin. Myös oluet valmistetaan luonnonmukaisista raaka-aineista ja Saimaan Juomatehtaalle on myönnetty ensimmäisenä suomalaisena pienpanimona Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu-tunnus. Viime vuonna 2014 tuotanto oli jo huimat 900 000 litraa ja keittokapasiteetti 6000 litraa.

Saimaan Juomatehtaan valikoimiin kuuluu muun muassa Marsalkka tuoteperhe sekä Brewer`s Special sarja, jonka kaksi ensimmäistä olutta ovat tyyliltään India Pale Ale ja American Red Ale. Alkon tämän vuoden pienpanimokattauksessa on myös Brewer`s Special Saison, josta henkilökohtaisesti pidin todella paljon, vaikka vannoutuneimmat Saison-puritanistit eivät pitäneet sitä ilmeisesti ihan tyylin mukaisena oluena. Nyt käsillä oleva olut on tyyliltään Belgian Wheat eli tuttavallisemmin Witbier. Witbier on alunperin belgialainen, suodattamaton pintahiivaolut, joka valmistetaan mallastamattomasta vehnästä (30-50%) ja vaaleasta ohramaltaasta. Witbiereissä käytetään mausteina korianteria ja appelsiininkuorta. Tyylin tunnetuin olut on belgialainen Hoegaarden, jota tarjoillaan nimikkolasista sitruunaviipaleen kera useimmissa baareissa. Pakkohan se oli ottaa Brewer`s Special Belgian Wheatin rinnalle myös tyylin esikuva ja nauttia molemmista lasin täydeltä.

Arvio: Saimaan Brewer`s Special Belgian Wheat

Tuoksu on makeahkon päärynäinen ja vaniljainen, joka tuo hieman päärynäjäätelömäisen fiiliksen. Siinä on myös korianterista ja appelsiininkuorista mausteisuutta sekä hapanta viljaisuutta. Todella upea tuoksu, joka kehottaa suorastaan maistamaan. Suuntuntumaltaan keskitäyteläinen, kuohkean pehmeä ja sopivan hiilihappoinen. Maustakin löytyy vaniljaista päärynää, mutta appelsiinisuus on siinä enemmän esillä. Maultaankin makeahko, vaikka korianterinen mausteisuus tuo siihen kirpeyttä. Jälkimaussa hiivaisuus antaa hieman nahkean maun olueen, mutta erittäin miellyttävä tuttavuus.

PISTEET 16/20 p

Arvio: Hoegaarden

Hoegaardenissa on huomattavasti happamampi tuoksu ja sitruksinen hedelmäisyys hallitsee sitä enemmän. Siinä on myös korianterista mausteisuutta ja appelsiininkuorta. Raikas, mutta  miedompi tuoksu kuin Saimaan oluessa. Suuntuntumassa näissä ei ole juurikaan eroja. Alussa Hoegaarden on hiilihappoisempi, mutta se tasaantuu loppua kohti. Keskitäyteläinen, aavistuksen ehkä karkeampi kuin Saimaa. Maultaan happamampi kuin Saimaa. Kirpeä sitruksisuus hallitsee, mutta myös korianterinen mausteisuus on voimallisesti läsnä. Jälkimaku on happaman vehnäinen ja sitruksinen. Huomattavasti yksipuolisempi maultaan, mutta toisaalta raikkaampi. 

PISTEET: 15/20 p

Yhteenveto:

Makuasioita, tykkääkö makeahkosta ja monipuolisen hedelmäisestä, vai happamasta ja enemmän sitruspainotteisesta Witbieristä. Minulle kolahti tällä kertaa enemmän ensimmäinen. Johtuuko siitä, että Hoegaarden on vanha tuttu ja Saimaa tarjosi jotain uutta Witbierien maailmassa. Suosittelemisen arvoinen olut Saimaan Juomatehtaalta.

Ps. Juttuun oli päässyt muuten aivopierujen aivopieru. Hoegaarden ei tietenkään ole hollantilainen, vaan belgialainen, mutta asia on korjattu.

1 kommentti:

  1. Hoegaarden on yksi lempioluistani, joten pakko on päästä maistamaan tämä haastajakin :)

    VastaaPoista