tiistai 18. kesäkuuta 2013

Olutarvio: Nøgne Ø Two Captains Double IPA

Taustaa: Ø-logon näkeminen olutpullon kyljessä  herättää aina suuria tunteita ja vie ajatukset vuonojen maan havuisiin metsiin. Kyseinen logo kuuluu tietenkin Nøgne Ø:n panimolle, jonka  kaksi kotioluenpanijaa Gunnar Wiig ja Kjetil Jikiun perustivat satamakaupunki Grimstadiin vuonna 2002  kyllästyttyään norjalaiseen oluttarjontaan. Tätä nykyä panimo on Norjan suurin pullokäyviä, pastöroimattomia ja suodattamattomia oluita valmistava panimo, jonka vuosituotanto on noin 600 000 - 700 000 litraa. Panimo nauttii suurta arvostusta harrastajien keskuudessa ja monien mielestä kyseessä on yksi maailman laadukkaimmista oluenvalmistajista. Monessa panimon oluessa tuoksuu ja maistuu mäntyisen pihkainen havuisuus, joka on peräisin oluessa käytettävistä humalalajikkeista. 

India Pale on historiallinen oluttyyli, jonka janoiset britit kehittivät aikoinaan kestämään pitkän laivamatkan Britanniasta Intiaan. Säilyvyyden takaamiseksi siihen lisättiin runsaasti humalaa. Myöhemmin joskus 1990-luvulla jenkit alkoi kehittää vielä voimakkaammin humaloituja ja alkoholipitoisuudeltaan korkeampia India Pale Aleja, joita alettiin kutsua Double India Pale Aleiksi. Tyylin syntysijana voidaan pitää San Diegon seutua Etelä-Kaliforniassa, joka on tunnettu laadukkaista tyylin edustajista. Jokaisen olutharrastajan unelma on varmasti päästä San Diegoon maistamaan tuoreena näitä humalaherkkuja, koska voimakkaasti humaloidut oluet ovat parhaimmillaan tuoreena. Tämän vuoden olutraporttia San Diegosta  voi lukea Arde arvioi blogista.

Arvio: Tuoksu vie heti ajatukset saman panimon India Pale Aleen persikkaisella ja havunneulaisella otteellaan. Pääosassa on raikas hedelmäisyys, jolle makean karamellinen mallasrunko antaa sopuisasti tilaa. Nenä kiittää ja kumartaa Norjan suuntaan. Maun alkupuolella kitalakeen iskee hapan greippinen hedelmäisyys, josta löytyy myös persikkaisia ja aprikoosisia vivahteita. Toffeinen mallasrunko seuraa vieläkin tilannetta sivusta kuin kakkosveskari mm-kisoissa. Jälkimaussa on havuista yrttisyyttä, mutta myös tuhkaista tunkkaisuutta. Suuntuntuma on keskitäyteläinen ja matalahiilihappoinen. Nihkeää tahmaisuutta ei ole, vaan kyseessä on kuivemman puoleinen tupla-ipa. Jälkimaun lievää tuhkaisutta  ja Alkon hintaa (9,25 €) lukuunottamatta tykkäsin.

PISTEET: 16/20 p

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti