tiistai 1. lokakuuta 2013

Olutarvio: St. Eriks Oktober

Taustaa: Puimurit ovat hiljentyneet ainakin meillä koto-Suomessa ja Munchenissa vietetään tällä hetkellä kaksi viikkoa kestäviä Oktoberfestivaaleja, joita juhlitaan sadonkorjuun kunniaksi. Oktoberfest on maailman suurin ja tuottoisin kansanjuhla, jonka aikana juodaan miljoonia litroja olutta, tarkempia määriä selvittämättä. Se on myös muistutus kaupunkilaisille, ettei viljakaan kasva oluen raaka-aineeksi itsestään, vaan maanviljelijät tekevät arvokasta työtä sen eteen. Kovasti fanittamassani Olutkellari-blogissa ollaan oluen alkulähteillä ja upeassa jutussa käsitellään muun muassa ohran taivalta maltaaksi. Oktoberfesteista tulee tietenkin ensimmäiseksi mieleen isorintaiset naiset kansallispuvuissaan - ylitsepursuavat kolpakot molemmissa käsissään, nahkahousut ja torvimusiikki. Riehakasta kansanjuhlameininkiä siis.

Itse en ole mikään Oktoberfestoluiden suuri ystävä ja yleensä nämä mallaspainotteiset oluet jäävätkin hyllyyn, mutta tämä rakkaan länsinaapurimme näkemys kyseisestä tyylilajista oli otettava maisteluun. Tukholmassa operoiva St. Eriksin panimo on saanut nimensä ruotsalaisen kuninkaan Erik Jedvardinpojan mukaan, josta tuli myöhemmin Ruotsin kansallispyhimys, Pyhä Erik. Hän koki kohtalonsa tanskalaisen prinssi Maunu Henrikinpojan toimesta Uppsalan kirkossa vuonna 1160. Oletetaan, että Erik oli mukana tekemässä ensimmäistä ristiretkeä Suomeen Piispa Henrikin kanssa, mutta historiantutkijoilla on eriäviä näkemyksiä asiasta. Piispa Henrik sai tunnetusti huutia talonpoika Lallilta Köyliönjärven jäällä. Nyt St. Eriksin panimo on tehnyt jonkinlaisen ristiretken Suomeen, koska pian tämän jälkeen Alkon valikoimiin tuli myös panimon lippulaivatuote St. Eriks Pilsner.

St. Eriks Bryggeri perustettiin jo 1850-luvun lopulla, mutta se joutui lopettamaan toimintansa vuonna 1959 jouduttuaan sen aikaisten lainsäädösten ja monopolien uhriksi. Historiallinen panimo elvytettiin kuitenkin vuonna 2010 maahantuontiyritys Galatean ja naispuolisen panimomestari Jessica Heydrichin toimesta. Panimolla ei ole omia tuotantotiloja, vaan se kiertää panemassa oluitaan siellä sun täällä.

Olutarvio: Tuoksussa on kunnon oktobertyylisesti vahvasti esillä maltaisuus, jossa on paahteisia, pähkinäisiä ja ennen kaikkea toffeisia sävyjä. Makean mallasrungon alta löytyy myös sitruksista ja kukkaista humalointia. Maustakin löytyy maltaisuutta, mutta se ei ole yhtä jymäkkää ja pehmeää kuin aidoissa saksalaisissa oktoberfesteissä. Maltaisuus on hyvin paahteista, kuivan pähkinäistä ja sitruksista hedelmäisyyttäkin löytyy. Loppuvedossa on katkeraa ja greippistä otetta, mutta hieman tuhkaisuuden puolelle mennään humaloinnin osalta. Suuntuntuma on pehmeän hiilihappoinen, mutta aavistuksen jopa vetinen. Tässä on mielestäni hieman brittityylinen näkemys oktoberfestoluesta, mutta maltaisuutta pitäisi olla enemmän.

PISTEET: 12/20 p (Tuoksu 3 Suuntuntuma 3 Maku 6)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti