tiistai 2. helmikuuta 2016

Käsityöläisten oluet Alkossa: Stadin Wilhelm I Imperial Black Pils

Taustaa: On jälleen se aika vuodesta, kun kotimaiset käsityöläisoluet ovat saapuneet Alkoon. Kampanja tuli tänä vuonna sellaisella ryminällä, että Alkon ovet ja ikkunat narisevat vieläkin liitoksistaan. Yhteensä 19 oluen kattaus on erittäin mielenkiintoinen ja tyylien kirjo lukuisa. Valikoimassa on esimerkiksi lakritsalla, salmiakilla ja kiinanruusuteellä maustettuja oluita.. ja on siellä ensimmäinen Suomessa valmistettu Berliner Weisse tyylinenkin olut.

Stadin Panimo heitti kehiin Saksan ensimmäisen keisarin mukaan nimetyn Imperial Black Pilsin, johon on käytetty viittä erilaista mallasta ja saksalaisia humalia. Tyylistä voidaan varmaankin kiistellä, mutta paahteinen, tumma ja voimakkaasti humaloitu olut on kyseessä.



Olutarvio: Ulkonäöltään ruma, sameanruskea olut, vaikka kuva ei koko totuutta kerrokkaan. Tuoksussa on kahvin sävyttämää paahteista maltaisuutta, lakritsaa ja melko tuoreen ruohoista humalaa. Hieman myös hiivaisen pippurista mausteisuutta ja pilkistää se Stadin aromaattinen hedelmäisyyskin alta. Maku alkaa kevyen paahteisena, voimistuen tumman kahviseksi, päättyen pitkään ja äkäiseen puraisuun. Jälkimaussa on ruohoa ja greippiä. Maku jää kuitenkin hieman yksipuoliseksi ja jonkinlainen raaka hiivaisuus häiritsee muutenkin kokolailla kuivaa makua. Maltillisen hiilihappoinen suuntuntumakin jää aavistuksen kevyeksi, joten nappisuorituksesta ei voida puhua. Kelpo aloitus kuitenkin vuoden kattauksesta.

PISTEET: 14/20 p

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti